Peter Henriksen
Gynækologisk speciallægeklinik
www.gynklinikhaderslev.dkINFORMATION VEDR. BEHANDLING FOR BARNLØSHED.

Når problemet er dårlig sædkvalitet.


En nedsat sædkvalitet foreligger, når antallet af sædceller i sædvæsken er betydeligt lavere end normalt, eller når sædcellerne i stort tal er misdannede, eller når kun få af sædcellerne bevæger sig.

Desværre kan den tilstand yderst sjældent behandles.

I forbindelse med behandlingen for barnløshed vil det overordnede mål derfor være at få samlet så mange gode sædceller fra en sædprøve som muligt med henblik at oplægge disse sædceller i livmoderhulen samtidigt med ægløsningen. (Intrauterin insemination).

For at fastlægge ægløsningstidspunktet følges ægmodningen ved regelmæssige ultralydsscanninger, og når der er et modent æg gives en indsprøjtning med et hormon, som bevirker, at ægløsningen sker 36 timer senere.
Således er det muligt at bestemme ægløsningstidspunktet meget sikkert.

I den situation er det af stor betydning for graviditetschancen, hvor mange gode sædceller, der kommer ind i livmoderen og derfra kan svømme videre igennem æggelederen ud til æggestokken, hvor befrugtningen skal finde sted.
Derfor er det vigtigt, at manden har ”sparet sammen” i flere dage, gerne 5 dage.

Selve inseminationen er ganske enkel, idet der oplægges en tynd slange i livmoderhulen, hvorigennem ca. ½ milliliter af en speciel væske (ikke sædvæsken) med disse sædceller anbringes i livmoderhulen.
Inseminationen er normalt fuldkommen smertefri.

Graviditetschancen er i høj grad afhængig af antallet af sædceller ved inseminationen. Ved insemination med færre end 2 millioner sædceller er chancen meget lille.

Hvis man ønsker det, er der mulighed for at se sædcellerne i mikroskopet.

Dertil henvises til de respektive informationsblade:

Når problemet er DÅRLIG SÆDKVALITET.
Når problemet er MANGLENDE ÆGLØSNING.
Når problemet er DÅRLIGE ÆGGELEDERE.
Når problemet er UFORKLARET BARNLØSHED.